NIEUWS

NIEUWS

Wilt u op de hoogte blijven van het nieuws van Bos Bewind? Controleer deze pagina of word lid van onze pagina op LinkedIn.


Vakantiegeld

Eind mei en begin juni komen de vakantiegelden binnen. Wij maken dit niet automatisch over naar uw leefgeldrekening. Wilt u graag uw vakantiegeld ontvangen, dan dient u een verzoek voor extra leefgeld in te dienen via de website. Dit betekent niet dat uw verzoek wordt goedgekeurd. Er kan sprake zijn van een bijzondere situatie, zoals beslag door een deurwaarder of dat (een deel van) uw vakantiegeld ingelegd moet worden in een schuldenregeling. Als uw verzoek wordt afgewezen, dan ontvangt u een toelichting. Wij raden aan om een verzoek in te dienen nadat het vakantiegeld is gestort.

Heeft u nog vragen? Voelt u zich vrij contact met uw bewindvoerder op te nemen tijdens het telefonisch spreekuur. Wij zijn bereikbaar op maandag tot en met donderdag van 09:30 uur tot 14:00 uur.

Collectieve aanvullende Zorgverzekering 2023

De premies van de zorgverzekeringen zijn bekend. Heb je een laag inkomen en ben jij nog niet verzekerd via een collectieve aanvullende zorgverzekering via de gemeente? Het verschilt per situatie of het loont. Twijfel je? Overleg dan met je bewindvoerder.

Wij raden aan om een collectieve aanvullende zorgverzekering af te sluiten als dit binnen de begroting past en je op één van de volgende vragen bevestigend antwoord:
– Verwacht je volgend jaar (voor onderzoek of een behandeling) het ziekenhuis of de tandarts te bezoeken?
– Verwacht je aankomend jaar gebruik te gaan maken van fysiotherapie?
– Gebruik je medicijnen of heb je een chronische ziekte?
– Stel dat je in 2023 toch onverwachte zorgkosten hebt. Heb je dan minimaal €385 achter de hand om deze rekening(en) zelf te betalen?

Sta je onder bewind bij Bos Bewind, dan wordt de collectieve aanvullende zorgverzekering afgesloten door je bewindvoerder.

Ga naar www.gezondverzekerd.nl voor meer informatie.

Feestdagen

Wil je extra leefgeld aanvragen voor de feestdagen? Doe dit dan op tijd. De meeste feestdagen in de maand december vallen in of voor het weekend. In het weekend zijn wij gesloten en op feestdagen verwerken banken alle geplande overboekingen pas de volgende werkdag. Daarom raden wij u aan om aanvragen voor extra leefgeld minimaal een week van te voren in te dienen.

Van 12 december 2022 tot en met 20 december 2022 zijn wij gesloten. Verzoeken om extra geld die via de website zijn ingediend, worden afgehandeld.

Klik hier om extra leefgeld aan te vragen.

Voortgangsgesprekken

Wij zijn erg blij dat het Covid-19 virus grotendeels onder controle is. Al enige tijd plannen wij weer fysieke afspraken in. Als u onder bewind staat bij Bos Bewind, dan heeft u één keer per jaar recht op een voortgangsgesprek. Wij streven ernaar deze afspraken in te plannen omstreeks de bespreking van de rekening en verantwoording. Wij zijn nog voorzichtig in verband met het Covid-19 virus, omdat wij ook werken met mensen die een zwakkere gezondheid hebben en onder een risico groep vallen. Wij willen dat een ieder zich prettig kan voelen tijdens een fysieke voortgangsgesprek. Heeft u een afspraak met uw bewindvoerder, maar heeft u klachten die passen bij het Covid-19 virus? Laat dit dan zo snel mogelijk weten. Mogelijk kunnen we de afspraak digitaal houden of verzetten. Wilt u eerder een afspraak met uw bewindvoerder? Dan horen wij dit graag. Wij hopen u heel graag te zien!

Gemeentelijke heffingen

De tijd is weer aangebroken voor de gemeentelijke heffingen. Velen ontvangen dit per post. Heeft u uw belastingaanslag niet via de post ontvangen? Controleer dan uw berichtenbox bij MijnOverheid. Het kan zijn dat u uw aanslag digitaal ontvangt. Het is van belang dat uw belastingaanslag bij uw bewindvoerder terecht komt. Uw bewindvoerder beoordeelt of u recht heeft op kwijtschelding en vraagt dit voor u aan. Mocht u zelf de aanslag hebben ontvangen, stuur dit dan door naar uw bewindvoerder.

Vakantiegeld & beslag

De meeste vakantiegelden komen eind deze maand binnen. Maar wat te doen als het vakantiegeld niet binnen komt omdat een deurwaarder er beslag op heeft gelegd?


Controleer of het beslag terecht is
Bij een beslag wordt maandelijks al het inkomen boven de beslagvrije voet afgedragen aan de deurwaarder. In de maand mei wordt dan ook het vakantiegeld afgedragen, omdat het inkomen dan hoger is door het vakantiegeld. In de gevallen waarin de beslagvrije voet goed is berekend en er maandelijks geld naar de deurwaarder moet, is een beslag op het vakantiegeld dus terecht. Toch zijn er ook gevallen waarin het beslag onterecht is. Bijvoorbeeld als er maandelijks niets kan worden afgedragen.

Als er maandelijks niets kan worden afgedragen omdat er geen inkomen boven de beslagvrije voet is, dan geldt er een uitzondering op beslag op het vakantiegeld. In dat geval dient het vakantiegeld te worden gedeeld door 12 maanden. Dit bedrag tel je bovenop het maandelijkse inkomen. Hierdoor kan het zijn dat het inkomen maandelijks boven de beslagvrije voet uit komt. Het bedrag wat boven de beslagvrije voet uit komt vermenigvuldig je met 12 maanden. Dat bedrag moet van het vakantiegeld aan de deurwaarder worden betaald. De rest blijft voor de schuldenaar.

Voorbeeld
Je inkomen bedraagt € 1000.-
De beslagvrije voet bedraagt € 1050.-
Het vakantiegeld in mei bedraagt € 720.-

Maandelijks wordt er niets afgedragen omdat er geen inkomen is boven de beslagvrije voet. Maar als je € 720.- deelt door 12 maanden dan kom je op € 60.- wat op het maandelijkse inkomen gerekend moet worden. Daarmee komt het inkomen uit op € 1060.-. Maandelijks had er € 10.- afgedragen kunnen worden als het vakantiegeld direct was uitbetaald. € 10.- keer 12 maanden is € 120.-. Dit bedrag moet naar de deurwaarder. De schuldenaar mag in dit geval € 600.- van het vakantiegeld houden.

Schulden aflossen
Je kunt je afvragen: als er teveel beslag ligt op vakantiegeld, is het dan niet beter om niets te doen zodat de schuld tenminste wordt afgelost? Als je een schuld kunt aflossen, dan zou ik dat zeker doen. Maar hou zelf in de hand welke schuldeiser je aflost. Zo kun je het aantal schuldeisers beperken en extra kosten voorkomen. Sommige schuldeisers doen in de maanden mei en juni een aanbod om een deel tegen finale kwijting af te lossen. Denk dus goed na wat je doet.

Vragen?
Kom je er niet uit? Neem dan contact met ons. Dan kijken we er samen naar.