NIEUWS

NIEUWS

Wilt u op de hoogte blijven van het nieuws van Bos Bewind? Controleer deze pagina of word lid van onze pagina op LinkedIn.


Voortgangsgesprekken

Wij zijn erg blij dat het Covid-19 virus grotendeels onder controle is. Al enige tijd plannen wij weer fysieke afspraken in. Als u onder bewind staat bij Bos Bewind, dan heeft u één keer per jaar recht op een voortgangsgesprek. Wij streven ernaar deze afspraken in te plannen omstreeks de bespreking van de rekening en verantwoording. Wij zijn nog voorzichtig in verband met het Covid-19 virus, omdat wij ook werken met mensen die een zwakkere gezondheid hebben en onder een risico groep vallen. Wij willen dat een ieder zich prettig kan voelen tijdens een fysieke voortgangsgesprek. Heeft u een afspraak met uw bewindvoerder, maar heeft u klachten die passen bij het Covid-19 virus? Laat dit dan zo snel mogelijk weten. Mogelijk kunnen we de afspraak digitaal houden of verzetten. Wilt u eerder een afspraak met uw bewindvoerder? Dan horen wij dit graag. Wij hopen u heel graag te zien!

Gemeentelijke heffingen

De tijd is weer aangebroken voor de gemeentelijke heffingen. Velen ontvangen dit per post. Heeft u uw belastingaanslag niet via de post ontvangen? Controleer dan uw berichtenbox bij MijnOverheid. Het kan zijn dat u uw aanslag digitaal ontvangt. Het is van belang dat uw belastingaanslag bij uw bewindvoerder terecht komt. Uw bewindvoerder beoordeelt of u recht heeft op kwijtschelding en vraagt dit voor u aan. Mocht u zelf de aanslag hebben ontvangen, stuur dit dan door naar uw bewindvoerder.

Feestdagen

Wil je extra leefgeld aanvragen voor de feestdagen? Doe dit dan op tijd. De meeste feestdagen in de maand december vallen in of voor het weekend. In het weekend zijn wij gesloten en op feestdagen verwerken banken alle geplande overboekingen pas de volgende werkdag. Daarom raden wij u aan om aanvragen voor extra leefgeld minimaal een week van te voren in te dienen.

Vakantiegeld & beslag

De meeste vakantiegelden komen eind deze maand binnen. Maar wat te doen als het vakantiegeld niet binnen komt omdat een deurwaarder er beslag op heeft gelegd?


Controleer of het beslag terecht is
Bij een beslag wordt maandelijks al het inkomen boven de beslagvrije voet afgedragen aan de deurwaarder. In de maand mei wordt dan ook het vakantiegeld afgedragen, omdat het inkomen dan hoger is door het vakantiegeld. In de gevallen waarin de beslagvrije voet goed is berekend en er maandelijks geld naar de deurwaarder moet, is een beslag op het vakantiegeld dus terecht. Toch zijn er ook gevallen waarin het beslag onterecht is. Bijvoorbeeld als er maandelijks niets kan worden afgedragen.

Als er maandelijks niets kan worden afgedragen omdat er geen inkomen boven de beslagvrije voet is, dan geldt er een uitzondering op beslag op het vakantiegeld. In dat geval dient het vakantiegeld te worden gedeeld door 12 maanden. Dit bedrag tel je bovenop het maandelijkse inkomen. Hierdoor kan het zijn dat het inkomen maandelijks boven de beslagvrije voet uit komt. Het bedrag wat boven de beslagvrije voet uit komt vermenigvuldig je met 12 maanden. Dat bedrag moet van het vakantiegeld aan de deurwaarder worden betaald. De rest blijft voor de schuldenaar.

Voorbeeld
Je inkomen bedraagt € 1000.-
De beslagvrije voet bedraagt € 1050.-
Het vakantiegeld in mei bedraagt € 720.-

Maandelijks wordt er niets afgedragen omdat er geen inkomen is boven de beslagvrije voet. Maar als je € 720.- deelt door 12 maanden dan kom je op € 60.- wat op het maandelijkse inkomen gerekend moet worden. Daarmee komt het inkomen uit op € 1060.-. Maandelijks had er € 10.- afgedragen kunnen worden als het vakantiegeld direct was uitbetaald. € 10.- keer 12 maanden is € 120.-. Dit bedrag moet naar de deurwaarder. De schuldenaar mag in dit geval € 600.- van het vakantiegeld houden.

Schulden aflossen
Je kunt je afvragen: als er teveel beslag ligt op vakantiegeld, is het dan niet beter om niets te doen zodat de schuld tenminste wordt afgelost? Als je een schuld kunt aflossen, dan zou ik dat zeker doen. Maar hou zelf in de hand welke schuldeiser je aflost. Zo kun je het aantal schuldeisers beperken en extra kosten voorkomen. Sommige schuldeisers doen in de maanden mei en juni een aanbod om een deel tegen finale kwijting af te lossen. Denk dus goed na wat je doet.

Vragen?
Kom je er niet uit? Neem dan contact met ons. Dan kijken we er samen naar.

Vakantiegeld 2021

Eind mei worden de meeste vakantiegelden uitbetaald. In de meeste gevallen kunnen wij het vakantiegeld naar u overmaken. Maar soms is dit niet mogelijk, bijvoorbeeld wanneer u geld tekort komt om het leefgeld en de vaste lasten te betalen. Waar mogelijk maken we met u afspraken over uw vakantiegeld.

Vakantiegeld wordt niet automatisch doorgestort naar uw leefgeldrekening. Wilt u graag vakantiegeld opvragen? Dien dan een verzoek in voor extra leefgeld of bel ons tijdens het telefonisch spreekuur van 09:30 tot 14:00 uur.

Coronamaatregelen

Vanwege het COVID-19 virus zijn wij terughoudend met het inplannen van fysieke afspraken. Heeft u een afspraak met ons? Dan vragen wij u de richtlijnen van het RIVM na te volgen. Bij verkoudheidsklachten of andere symptomen, verzoeken wij u de afspraak te verplaatsen of om te zetten naar een beeldbelafspraak. Twijfelt u of de afspraak door moet gaan omdat u zich niet lekker voelt? Neem dan gerust contact met ons op. Uw en onze veiligheid staan voorop.